0 Profil Skandalen blev succé

Med en högexplosiv blandning av sex och religion lyckades Jurga Ivanauskaite skriva den första och enda bok som förbjudits i det postsovjetiska Litauen. I samband med årets bokmässa kommer en svensk utgåva av Häxan och regnet, som gjorde författarinnan själv till rikshäxa.

Tobias Brandel
Publicerad
Annons

Namn: Jurga Ivanauskaite.
Född: 1961.
Familj: Sorry, men jag gillar inte att prata om mitt privatliv.
Bor: I en art decco-lägenhet i Vilnius med en vän och en orange katt.
Bakgrund: Journalist och författare. Har tidigare jobbat som reseledare och haft ett reseprogram på tv. Är även konstnär och visar några av sina målningar på bokmässan.
Litauisk favoritförfattare: Ricardas Gavelis.
Svensk favoritförfattare: P O Enquist. Just nu läser jag Boken om Blanche och Marie. Jag försöker att bara läsa några sidor om dagen för att dra ut på njutningen.
Pornografi! utropade Vilnius orwellska etikkommission när Jurga Ivanauskaites Häxan och regnet publicerades för tolv år sedan. Stadens bokhandlare förbjöds omgående att sälja skandalboken.
I den unga nationen fanns en kollektiv idealbild av det nya, fria Litauen som något rent och fritt från synd, förklarar författarinnan själv. Rättframma sexskildringar, till på köpet skrivna av en kvinna, passade inte in. Men flest ömma tår trampade hon på genom bokens skarpa
kritik mot den värdekonservativa och hycklande kyrkan, som spelat en så viktig roll i landets frigörelsekamp.

– Litauens författarförbund och PEN-klubb var tysta som fiskar när boken förbjöds. Jag var lämnad helt ensam, med känslan av att vara folkets fiende. Det var väldigt smärtsamt, jag kände mig som en riktig medeltida häxa, säger Jurga Ivanauskaite.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons