ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Danskar jagar nedgrävt naziguld

KULTURSVEPET Om bara tre dagar är det 17:e maj och därmed norsk nationaldag. Kultursvepet vill gärna vara först med det mesta och bjuder därför på en kavlakad norska kulturnyheter - högt som lågt. Men också en skattkarta till en förlagd, dansk naziguldgömma och en artikel om att Tate Gallery, London tänker prioritera kvinnliga konstnärer. Till sist: en engelsk tv-kock menar att alla dessa matlagningsprogram skrämmer ”vanligt folk” att laga mat.

Lars Ring
Publicerad

Norska dagstidningen Dagbladet är denna dag fylld av intressanta nyheter. Man berättar, exempelvis, om att den nya rättegången mot den internationellt erkände konstnären Odd Nerdrum ska bli av under slutet av augusti. Nerdrum har blivit känd och hyllad – men också kritiserad – för sina mörka, avskalade och mytologiska landskap som han målet med en närmast rembrandtsk teknik.

Nerdrum dömdes först för skattebrott till två års fängelse anklagad för att ha undanhållit norska staten miljoner skattepliktiga kronor. Nerdrum har hela tiden nekat till anklagelserna och har blivit djupt deprimerad och sjuk av den uppmärksammade, långa processen. Nu har det framkommit nya fakta, menar Nerdrums advokat - han HAR betalat skatt men möjligen vid fel tidspunkt och i fel land.

Laddar…