Ny energi för slitna bostäder

Kan svenskt pensionskapital finansiera en totalomgörning av miljonprogrammen? Peter Head, från den globala ingenjörsfirman Arup, tittar just nu på den frågan. Han har varit med och skissat på en ekologiskt hållbar modell som skulle kunna skapa både jobb och livskvalité för de boende.

Publicerad
Annons

Det borde kunna fungera i Sverige också, tror Peter Head. Han är chef för Arups globala planering och presenterar en idé som i grunden väldigt enkel: Hyresgästerna skriver under ett avtal där de lovar att de närmaste 15-20 åren betala lika mycket för sophämtning, el, vatten och andra resurser som de gör idag. Därefter görs massiva renoveringar och en omorganisation som reducerar resursanvändningen med 80 procent i bostadsområdet. Hyresgästerna har därmed råd att bo kvar och renoveringarna blir en attraktiv investering.

– Det här är ett sätt att skapa ett partnerskap mellan privata och offentliga intressen. De nationella pensionsfonderna borde vara mycket intresserade, eftersom investeringarna betalar sig under 10-20 år och är kopplade till stora, sociala vinster. Ganska många i Storbritannien har redan visat intresse för modellen, bland annat ett finanshus som har skapat en fond för det här, berättar han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons