Krav på avgång efter krigsbok

Efter ÖB Tim Sloth Jørgensens avgång, som ett resultat av jägarboksskandalen, förväntas flera ansvariga tjänstemän i danska försvaret och på försvarsdepartementet tvingas avgå. Den stora frågan är dock hur säkert försvarsminister Søren Gade sitter.

Publicerad
Annons

Det var egentligen bara en hyllningsbok till det danska elitförsvaret. Men Thomas Rathsacks bok som för några veckor sedan skakade det danska försvaret, har fått omfattande konsekvenser som sträcker sig ända upp på regeringsnivå. I söndags avgick danska ÖB, Tim Sloth Jørgensen, och efter honom står med all sannolikhet flera ansvariga tjänstemän på tur.

För plötsligt har fokus flyttats från Rathsacks danska bok till en arabisk översättning av densamma. En översättning som enligt försvarsminister Søren Gade redan veckan efter tidningen Politikens publicering av boken låg på internet, tillgänglig för all världens möjliga arabisktalande terrorister. Vilket var precis den farliga utveckling som både Søren Gade och försvaret varnat för när de för några veckor sedan gick via domstol för att förhindra utgivningen av boken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons