Göran Eriksson: Åkesson anpassade sig
Det var SD-ledaren Jimmie Åkesson första riksdagsdebatt, och en stor del av debatten gick ut på att ifrågasätta partiets politik.
– Integrationspolitik och invandring fick större utrymme än i någon tidigare partiledardebatt och det är förstås vad Sverigedemokraterna vill, säger SvD:s Göran Eriksson i sin analys.
– Frågan är vad det får för konsekvenser för opinionen. Nu möttes SD:s politik förstås av en samlad och engagerad motargumentation från de övriga riksdagspartierna.
Vad utmärkte Jimmie Åkessons argumentation?
– Åkesson anpassade sig till den politiska retoriken på riksnivå, som framför allt handlar om jobben. I debatten drev Åkesson alltså linjen att ”massinvandringen” orsakar arbetslöshet och utanförskap.
Märktes den rödgröna splittringen?
– Ja, det uppstod hårda replikväxlingar mellan Vänsterpartiledaren Lars Ohly och hans båda rödgröna allierade. Ohly angrep både Mona Sahlin och MP:s Peter Eriksson för att de gjort upp med regeringen om Afghanistan. Ohly kallade till och med MP:s beskrivning av uppgörelsen för lögn. Enligt Ohly innebär den nya uppgörelsen inte ett tillbakadragande, utan är en strategi för fortsatt svensk militär närvaro i Afghanistan.
Hur klarade sig Fredrik Reinfeld? Tog han rodret vad gäller frågan om att regera i minoritet?
– Reinfeldts ställning som statsminister är ju stärkt av uppgörelsen om Afghanistan, som har betraktades som en av de svåraste frågorna för regeringen under hösten.
– Mona Sahlin efterlyste det, men Fredrik Reinfeldt pekade inte ut några ytterligare områden som regeringen vill hantera med blocköverskridande uppgörelser, utöver de redan inledda samtalen om migrationspolitik och friskolor. Uppenbarligen är regeringens strategi huvudsakligen att inleda förhandlingar med oppositionen när det är nödvändigt för att få igenom politiken.