Rapport från Indiens baksida

Den som söker currydoftande grytor, färgstarka tyger och kärlek i monsunregnens tid blir besviken. Av det finns inget i debutromanen The white tiger. Däremot en mörk berättelse med mycket svart humor om ett Indien i den ekonomiska boomens skuggsida. SvD har träffat Bookerpris­nominerade Aravind Adiga.

Publicerad
Arvind Adiga

Arvind Adiga

Annons

Aravind Adigas arbete med romanen The white tiger började som ett tankeexperiment. Hur kommer det sig att det indiska systemet, där det är en självklarhet för medelklass och rika att ha lojalt tjänstefolk som gör allt grovjobb, kan fortsätta utan motsättningar? Och vad skulle hända om en chaufför mördade sin arbetsgivare?

Resultatet är en provocerande och osminkad berättelse om ett Indien som har ena foten i framtiden och den andra kvar i medeltiden. Ett samhälle där de rika förlitar sig på att de fattiga inte ska göra uppror. 33-årige Aravind Adiga förklarar att frågorna väcktes under resor i Indien som korrespondent för amerikanska Time Magazine och från besökare från Latinamerika och Syd­afrika.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons