”Hälsa hos nyanlända måste tas på allvar”

Syriska flyktingar som tar sig över gränsen till Jordanien. Den största gruppen som anländer till Sverige kommer från krigets Syrien och många plågas av krigstrauman.
Syriska flyktingar som tar sig över gränsen till Jordanien. Den största gruppen som anländer till Sverige kommer från krigets Syrien och många plågas av krigstrauman. Foto: Mohammad Hannon/AP

Hälsan hos nyanlända är en förutsättning för integration. Omkring en tredjedel av flyktingarna utvecklar så svår fysisk och psykisk ohälsa, att vård krävs. Denna fråga måste snarast komma på agendan om alla nyanlända som kommer hit ska kunna bidra till vår gemensamma framtid. Vi behöver förverkliga ett hållbart flyktingmottagande, skriver Solvig Ekblad, docent vid KI, och Jan Ekberg, nationalekonom.

Publicerad
Annons

Vårt flyktingmottagande belastas hårt för närvarande på grund av konflikten i Syrien. I medierna slår Röda korset larm om flyktingars psykvård. Hälsa skapar förutsättningar för att komma in på arbetsmarknaden, och rehabiliteringsinsatser har stor samhällsekonomisk betydelse.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons