Rapport: 60 miljoner flyktingar i världen

Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen, och hälften är barn. Rekordmånga, enligt FN:s flyktingkommissariat som släpper sin årliga rapport idag. I Europa ökade flyktingtrycket med 51 procent under förra året, främst beroende på konflikterna i Ukraina och Syrien

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

GENÈVE. Världen står inför en ny era där människor flyr krig, konflikter och förföljelse som aldrig förr. Under förra året var 59,5 miljoner människor på flykt, jämfört med 51,2 miljoner året innan och 37,5 miljoner ett årtionde tidigare. Ökningen av antalet flyende under 2013 var den högsta som någonsin uppmätts.

Det framgår av den årliga rapporten från FN:s flyktingskommissariat, som släpptes på torsdagen. Där beskrivs hur ett hisnande antal - 42 500 människor - blir flyktingar inom eller utanför länder varje dag. Det är en fyrdubbling under de senaste fyra åren, enligt UNHCR.
Den främsta orsaken är kriget i Syrien som lett till en sällan skådad flyktingström till framförallt grannländerna som knäar under flyktingtrycket. Men ett skäl är också att världen plågas av alltfler konflikter, både gamla som återuppväcks och nya. Under de senaste fem åren har minst femton konflikter brutit ut, enligt rapporten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons