Recension

Foo fighters”Slemmigare och slemmigare”

Senast Foo fighters spelade i Stockholm skrev jag i min recension att jag skulle vilja gifta mig med Dave Grohl. Jag tar tillbaka det nu. Dave, det kommer aldrig att fungera mellan dig och mig. Och det är faktiskt du – inte jag. Jag har hittat något annat att koncentrera mig på. Det kallas bra konserter.

Publicerad
JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Annons

Foo fighters på Where the action is är själva essensen av festivalens klientel. De är den musikaliska kärnan av slöa stockholmare som inte orkar åka på ”riktig” festival, som drar på sig cheap monday-jeansen och förvillar sig i någon slags inbillning att det här skulle vara en svinbra rockkonsert. Det är inte bara arrogant – det är uppriktigt galet att vara så lättimponerad. Det finns väldigt mycket som är bättre än det här, gott folk.
Och innan hatbreven börjar hagla så ska jag ha sagt att det inte är något fel på låtarna, egentligen. De är trevliga små rockalster. Ibland mer, ibland mindre – men oftast varken eller. Men det är något med Foo fighters som bara känns slemmigare och slemmigare. Så pass superamerikansk radiorock känns aldrig, och jag menar aldrig, genuin när den ständigt utger sig för att vara lite smartare och lite stiligare än gemene skval. Som att Grohl kommer undan med vad som helst, bara för att. Varför tramsar de annars runt i ett fruktansvärt bluesjam?

Varför fnittrar alla när Grohl svär på scen? När Josh Homme i Queens of the stone age ger en känga åt vakterna må motivet vara värt att ifrågsätta, men allvaret i hoten är det inget snack om. Grohl däremot känns som ett barn som har föräldrafritt. Ignoransen tar själen ur de låtar som faktiskt förtjänar ett ärligt intresserat öra, och det gör de mindre bra korten i leken ännu sämre när ingen uppenbarligen har några krav - bandet inräknat. Då spelar det tyvärr ingen roll hur mycket Grohl än headbangar. Ironiskt nog snackar frontmannen om att vi fått se några ”riktiga band” under dagen och nämner exempelvis Dinosaur Jr. Det var du som sa det, Dave.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons