Kalifornisk bilkärlek med förhinder

LOS ANGELES Amerikanernas långa kärleksaffär med bilen börjar tära på alla parter. Trafiken flyter allt trögare i storstäder över hela USA och någon lättnad är inte att vänta, i synnerhet inte i attraktiva områden som södra Kalifornien.

Publicerad
Krockar, vägarbeten, avspärrningar och polisjakter. Priset är högt för de Los Angelesbor som tar bilen varje dag.

– Det finns ingen rusningstrafik längre, det är alltid lika fullt, säger Maria Wula.

Krockar, vägarbeten, avspärrningar och polisjakter. Priset är högt för de Los Angelesbor som tar bilen varje dag. – Det finns ingen rusningstrafik längre, det är alltid lika fullt, säger Maria Wula.

Annons

Kärleken till bilen märks mer i Kalifornien än på andra håll, med talesätt som ””you are what you drive”” och det är också hit som de ledande biltillverkarna förlagt sina designstudior. Men Kalifornien har också länge gått i bräschen för nya hårdare utsläppsregler.
Lite varstans dyker skylten ””smog check”” upp och det betyder utsläppskontroll som är obligatorisk i Kalifornien. Informationen från avgasröret går direkt via datorn till bilregistreringen. Inget giltigt märke utan att följa reglerna, alltså.

– Det måste göras vartannat år eller när bilen byter ägare, berättar Ray Guzman vid en smog check i södra Kalifornien medan kunden väntar under ett tälttak utanför.
Förra hösten klubbades en planerad skärpning igenom, med stöd av guvernören Arnold Schwarzenegger. Till skillnad från partibrodern George W Bush i Washington har Schwarzenegger profilerat sig på miljöområdet - fast något annat vore kanske inte gångbart i Kalifornien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons