Så gör du en lyckad båtaffär

Det är många som längtar till sjön i Sverige. Men blir inte båtarna bara större och svårare att förstå? Och behöver man inte kunna mycket för att vara säker på att inte bli blåst vid ett köp? Inte nödvändigtvis. Det finns hjälp att få – av besiktningsmännen.

Johan Andreasson
Publicerad
Annons

Den typiska båtköparen är inte längre en självlärd medelålders man i vegamössa med en klar uppfattning om vad som är bra och dåligt i en båts konstruktion och utrustning. Idag är ofta köparna av större fritidsbåtar välutbildade människor med krävande jobb. De har ibland varken tid eller lust att sätta sig in i köpets eventuella fallgropar eller skötseln av båten och all dess teknologi. De vill kunna använda båten och kräver att den fungerar, men vill inte behöva lära sig hur man gör rent förgasaren eller luftar dieseln för det. Ofta kan de betala, så det är inte ovanligt att vårrustning, service och vinterkonservering sköts av marinor och varv.

Trots detta uppskattar besiktningsmannen Eje Wåhlstedt att bara 10 procent av alla båtköp genomförs med hjälp av en besiktningsman. Det är ganska förvånande, med tanke på att det är ett säkert sätt, hur okunnig man än är om båtar, att ta reda på hur bra skick det man är spekulant på är. Eje Wåhlstedt har blivit anlitad i efterhand av kunder som köpt motoryachter för 25 miljoner kronor, utan att först låta besiktiga dem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons