Bo på slott i Bordeaux

Ädla gårdar Att bo på vinslott i Frankrike. Det låter som blåsor i händerna, värkande rygg och stupande i säng efter lång dags vinskördande. Oftast betyder det något helt annat. Mycket komfort, lagom design, lite lyx i semestervardagen och kanske lite personligare än vanligt hotellboende.

Publicerad
Annons

De flesta vinodlare ägnar sig inte åt hotellverksamhet liksom slottsägare inte odlar vin. Vackra traditionella slott har för det mesta sålt av sin vinegendom för att enbart ägna sig åt sina hotellgäster och hjälper istället till att guida i den omgivande vindjungeln. Som exemplevis i trakten kring Bordeaux.Ett stenkast från motorvägsringen runt Bordeaux svänger vi av och in i en lummig trädallé.
Gruset knastrar till och slottet tornar upp sig, fyrkantigt och rosa. Ett riktigt slott, där ägaren Monsieur Salmon möter, önskar oss välkomna, samt leder oss in i den magnifika entrén. Vår svit heter Margaux, och den, liksom samtliga rum inne i det pampiga slottet, uppkallas efter berömda Bordeauxviner.

Margauxrummet är en solgul elegant historia med himmelssäng, jättebadrum med kvartsformat badkar, gulblått sydfranska gardiner, dubbla handfat, morgonrockar och så vidare. Vardagsrummet har både soffgrupp och balkong. På balkongen kan vi sitta och läppjar nyinhandlat Bordeaux-vin och blicka ut över de välskötta slottsägorna.
I slutet av 1990-talet helrenoverade paret Colette och Olivier Salmon det då förfallna Château Le Lout. Det tog dem åtta månader. Och det blev ett mycket stilfullt, modernt inrett slott. som dessförinnan stått övergivet i 18 år. Idag har de gäster i princip året om, men de ägnar sig inte åt vinodlingar utan rekommenderar sina gäster några av de många vingårdarna i trakten som är lämpliga utflyktsmål. Utbudet är stort.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons