ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skola: Så bygger du ett eget pepparkakshus

Har du tröttnat på de färdiga pepparkakshusen i affärerna? Bygg ditt eget! Med rätt deg och ritningar på papper är det riktigt enkelt. Följ vår skola i pepparkakshusbakning – och lyckas med lyxbygget.

Charlotte Lindahl
Publicerad
Vola! Följ vår pepparkakshusskola – och tillverka ditt eget lyxbygge i pepparkaksdeg. Vi ger dig knepen till hur du lyckas. Foto: HENRIK MONTGOMERY
Grädda gärna alla husbitar på samma plåt för att garantera att de får samma baktid. Foto: HENRIK MONTGOMERY
Det är enklast att dekorera huset när sidorna inte är ihopsatta. Detta då kristyren inte rinner när du dekorerar husplattorna liggande. Foto: HENRIK MONTGOMERY
När alla bitar har fått din dekoration kan du sätta ihop dem genom att doppa ena bitens kant i bränt socker och trycka mot den andra biten. Foto: HENRIK MONTGOMERY
Dölj ihopsättningen av bränt socker med glasyr. Du kan även tillverka små istappar av kristyr om du vill. Foto: HENRIK MONTGOMERY
Slutmåla. Måla de små detaljerna, så som dörrhandtag, när huset är ihop satt. Sätter du ihop huset på en pepparkaksdeg kan du bre ut kristyr som snö över hela den biten. Foto: HENRIK MONTGOMERY

PEPPARKAKSHUSSKOLA

Här kan du få mer inspiration till ditt pepparkakshusbygge.
Se vårt bildspel.

Ritningen:

Gör en ritning av ditt bygge på ett papper eller styvare papp. Tänk på att använda samma form för både fram- och baksida samt samma för husets gavlar. Istället för fyra formar behöver du alltså bara två till sidorna samt en till taket. Genom att använda samma form garanterar du nämligen att huset bli rakt. När du skärt ut de rektangulära degplattorna kan du göra varje sida unik genom att skära ut fönster och dörrar. Tycker du det är svårt att få till fönster kan du istället tillverka fönster i dekorationen med exempelvis godisbitar.

Degen:

Vill du inte göra egen funkar det bra med färdig pepparkaksdeg som finns att köpa i affären.
Det här receptet ger en smidig deg, men måste göras dagen innan bygget.

Gräddningen:

Kavla inte degen för tunn. Till skillnad från vanliga pepparkakor kan huset tjocklek gärna vara lite tjockare då det bara underlättar för bygget att stå upp. Mellan 2-5 millimeter tjock deg blir utmärkt.

Grädda gärna alla delarna på samma plåt då de då blir jämt gräddade. Får inte delarna rum på en plåt är det bättre att grädda dem i omgångar så att de får samma gräddningstid.

Kontrollera att de färdiggräddade pepparkakshusdelarna stämmer med mallarna och justera i efterhand om det behövs.

Ihopsättning:

Smält socker i en stekpanna och använd som klister i ihopsättandet. Lättast och bäst resultat får du om du doppar kanten på en platta i sockret och sedan fäster en torr platta på den.
OBS! Smält socker blir väldigt varmt. Vuxna bör alltså hjälpa barn med detta steg. Kanterna döljer du sedan genom att ge huset vita knutar av kristyr. Sätt ihop huset över bakplåtspapper eller på en bit kartong så att det inte går något om sockret droppar.

Dekorering:

Lättaste är att dekorera husets sidor INNAN montering då bitarna kan ligga ner och glacyren därmed inte rinner. Efter ihopsättandet kan du lätt dekorera ditt hus med exempelvis istappar i kristyer eller kanske fylla hela taket fullt av godis. Tycker du att glacyren är rinnande så blanda i lite mer florsocker. Ett bra kristyr gör du genom att blanda 3 dl floursocker och 1 äggvita och 2 krm ättikssprit/eller citronsaft till en jämn smet. Lägg i en strut av smörpapper eller plastpåse som du klipper ett litet hål i. Kristyren kan du färga med olika hushållsfärger.

Vill du ha en stor gran på tomten kan du enkelt byggen en genom att stapla pepparkakor på varandra och dekorera med grön kristyr. Vill du ha ljus i ditt hus är det fint att sätta gelantinplattor för de utskurna fönstren då gelatinen då ser ut som fönsterglas. Har du inga utskurna fönster på ditt hus kan du tillverka det med antingen kristyr – eller varför inte godisbitar?