ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

BP kämpar för sin överlevnad

BP har misslyckats med att stoppa oljeutblåsningen i‑Mexikanska golfen. Företaget kommer att efterforskas av amerikanska myndigheter. De negativa nyheterna har fått företagets aktie att sjunka mer under en dag än vad den gjort på 18 år. Företaget riskerar att bli uppköpt.

Björn Lindahl
Publicerad

Oljekatastrofen i Mexikanska golfen får allt större konsekvenser, inte bara för miljön, utan också för BP:s chanser att överleva som ett självständigt företag. Sedan olyckan skedde den 20 april har företagets marknadsvärde sjunkit med 469 miljarder kronor, eller 34 procent. Allt kan inte förklaras med olyckan eftersom ett lägre oljepris har gjort att indextalet för alla oljebolag har sjunkit med 11 procent under samma period.

Men måndagens och tisdagens dubbelsmäll, först att oljeutblåsningen inte kunde stoppas under helgen med en ”top kill”, och sedan beskedet dagen efter att de amerikanska myndigheterna ska efterforska om det skett något kriminellt i samband med olyckan, har gjort företaget groggy. Under tisdagen föll företagets aktie med 18 procent, det mesta sedan 1992, då företagets koncernchef tvingades avgå. Kostnaden för att försäkra lån BP tagit mot att företaget går i konkurs har ökat med 75 procent.

Laddar…