Bubblor är det nya normala

Tjafset om de svenska bostadsbubblan börjar nå Big Brother-nivåer. Men det är bara en i ett helt hav av misstänkta bubblor som svävar över världen just nu. Är det läge för panik eller bara en gäspning?

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Att varna för en förestånde finanskrasch har vissa likheter med att slå larm om en kommande jordbävning i San Fransisco-trakten. Till och med en jagsvag nybörjarprofet kan vara helt säker på att få rätt. Men lika gärna som det kan smälla imorgon kan det dröja femtio år innan det blir dags att låta ett ”vad var det jag sa!” eka över de kaliforniska kullarna. På samma sätt kan den besserwisser som 1999 bosatte sig i en husvagn i Birkastan för att liverapportera från den Stora Bostadskraschen se tillbaka på ett minst sagt segt decennium. Tajming är helt enkelt allt i finansvärlden.

Med en marknad som är utrustad med närminnet hos en silverfisk är tid den kanske mest underskattade av alla faktorer. Ta den senaste finanskrisen till exempel. Redan innan kraschen kom på besök var många eniga om att det under lång tid varit för billigt att låna pengar i världen. När allt rasade samlade USA:s centralbankschef Ben Bernanke sina skarpaste hjärnor för att tänka ut en lösning. En briljant idé kläcktes: ”Vi gör så att pengar blir gratis!”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons