Falsk etikett döljer härsket kött

Härsket kött från avvecklade beredskapslager har under falsk etikett sålts i stor skala till ovetande svenska konsumenter. Hos en grossist i Hägersten påträffades fler än 20000 burkar med utgångna köttkonserver som höll på att märkas om med ny hållbarhetstid.

Publicerad
Annons

SVD GRANSKAR

Hösten 2009 kunde

SvD avslöja att upp till 27 år gammalt härsket kött från kalla krigets beredskapslager hade exporterats till en importör i Krakow. SvD gjorde reportaget tillsammans med det undersökande programmet Uwaga som på polsk mark följde spåret vidare till krogar, cateringföretag och storkök.

Ett laboratorietest avslöjade att köttet var härsket och hade börjat ruttna.

Nu visar SvD:s fortsatta granskning att ett stort parti köttkonserver med samma kod som hade nått Polen några månader senare var till salu i svenska butiker.

Partiet, märkt med koden 0521, tillverkades av Scan Syd i Kristianstad 1993. Burkarna fördes sedan till Jordbruksverkets beredskapslager i Horda och Lillträsk där de förvarades fram till sommaren 2000.

Vid kalla krigets slut avvecklades lagren och Jordbruksverket sålde då burkarna till en grossist.

Priset var 4 kronor per kilo och i avtalet betonades ”den kvalitetssänkning som skett på grund av den långa lagringstiden”.

Burkarna var svårsålda och blev liggande i nio år i ett lager i Göteborgs hamn tillsammans med flera andra stora partier beredskapsmat. Sammanlagt köpte grossisten drygt 1 000 ton konserver med corned beef och nästan 500 ton burkar med köttfärsmix.

Annons
Annons

En tid efter SvD/Uwagas avslöjande i september 2009 fick miljöförvaltningen i Göteborg ta emot en anmälan från en person som köpt en misstänkt burk på Kvibergs marknad. På etiketten stod namnet på en leverantör i Hägersten.

Den 5 november slog miljöförvaltningen i Stockholm till mot lagret i Hägersten som drivs av företaget M&T Company.

– Vi hittade stora mängder konserver som höll på att märkas om på platsen, berättar Camilla Blom som är inspektör på miljöförvaltningen.

Sammanlagt rörde det sig om ett parti på 20 160 beredskapskonserver à 980 gram styck. På plats fanns 30 lastpallar med 560 burkar på varje och av dessa var tio pallar försedda med nya etiketter där hållbarhetstiden förlängts med tio år till 2013.

Andra burkar marknadsfördes utan etikett i originalskick.

Enligt vad tillverkaren har uppgett för både SvD och miljöförvaltningen var den maximalt rekommenderade hållbarhetstiden tio år. Efter år 2003 avråder Scan från all konsumtion.

SvD och Uwaga lät testa en burk ur samma parti då det dök upp i Polen 2009. De analyserna visade också att det inte fanns bakterier i burken. En fortsatt analys avslöjade dock, precis som tillverkaren anat, att fettet hade härsknat, att proteinet var kraftigt nedbrutet och att burkarna innehöll stora mängder fria syreradikaler.

Maria Walczyka som ansvarade för testet vid Jordbruksuniversitetet i Warszawa beskrev innehållet så här:

”Genom att äta det här köttet riskerar du att bli förgiftad. Dessutom är näringsvärdet så lågt att man skulle riskera undernäring om man åt det i stora mängder.”

Då bolaget i Hägersten inte kunde visa upp något intyg som visade att konserverna var tjänliga som människoföda, beslutade miljöförvaltningen om saluförbud. Företaget lovade då att återkalla osålda burkar från de 23 butiker man uppgav hade tagit emot dem: 20 i Stockholm och tre i Göteborg.

Annons
Annons

– Företaget har låtit göra mikrobiologiska tester som visar att köttet är tjänligt. Trots detta har man valt att omedelbart följa miljöförvaltningens föreläggande och slutat sälja och genast återkallat alla varor, säger M&T Companys advokat Ilhan Aydin.

Miljöförvaltningen anmälde företaget till åklagare, men i februari 2012 beslutade Thomas Lönnelid, som är åklagare vid Citys åklagarkammare, att lägga ned förundersökningen.

Avgörande var, enligt åklagaren, att företaget i Hägersten hade fått uppgifter om ett nygjort laboratorietest som visade att köttet var hållbart till 2013. Det som testades var enbart om det fanns bakterier i köttet – inte om det var härsket.

– Det gick inte att visa att de medvetet försökt lura någon. Då är straffvärdet lågt och jag måste utgå ifrån den nivå som lagstiftaren lagt fast, säger Thomas Lönnelid.

Helena Storbjörk Windahl som är enhetschef vid miljöförvaltningen i Stockholm tänker överklaga åklagarens beslut.

– Jag tycker att det är högst beklagligt att man har lagt ned förundersökningen. Får vi inte igenom till åtal när man märkt om 20 år gammal mat, då får vi inte igenom någonting, säger Helena Storbjörk Windahl.

Efterlysning!

Har du sett den här konservburken?

Text: KÖTTKONSERV 980 gram

Vikt: 980 gram

Tillverkare: Scan Syd i Kristianstad eller Foodia

Tillverkningsår: 1986-1993

Mejla
henrik.ennart@svd.se

Från köttkonserv till corned beef | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons