Tv-lotteriet har gjort vd:n till miljonär

”Lotteriet för en bättre värld”, heter det. Men Postkodlotteriet följer inte de holländska ägarnas koncept, där hälften av intäkterna går till välgörenhet. I Sverige går istället en betydligt större del till drift av lotteriet. Samtidigt som höga löner har gjort vd:n till mångmiljonär.

Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Postkodlotteriet har snabbt blivit populär underhållning på TV4 där affärsidén i verksamhetsrapporten uppges vara att ”generera så mycket pengar som möjligt till välgörenhet”. Svenska Postkodlotteriets moderbolag finns i Holland där konceptet i stort sett ser likadant ut. Men det finns en väsentlig skillnad. I Holland delas 50 procent av intäkterna ut till välgörenhet. Det svenska bolaget delar bara ut omkring hälften så mycket i år, 27 procent, av intäkterna. Och under 2009 var siffran bara 23 procent.

Formuleringen i verksamhetsrapporten rimmar samtidigt illa med vd:n Niclas Kjellström-Matsekes lön. Åren som vd för Postkodlotteriet har gjort honom till mångmiljonär. Under 2007 fick han en lön på 2,3 miljoner kronor, 2008 uppgick den till 5,7 miljoner och i fjol drog han in 2,7 miljoner. Orsaken att lönen varierar så kraftigt är att den är bonusbaserad och styrs av hur snabbt företaget växer. Den höga lönen under 2008 berodde alltså på att tillväxttakten blev oväntat hög för bolaget, berättar Postkodlotteriets kommunikationschef Anna Wieslander.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons