Krönika

Cervenka: Robotarna som kan ta över våra jobb

Om någonting ersätts med ingenting uppstår ofta någon form av tomrum. Denna enkla logik kan förklara det största problem som fortfarande plågar världsekonomin: den desperata bristen på jobb.

Publicerad
Annons

”Sökes: fast anställning. Finnes: en flexibel, extremt lojal och lyhörd medarbetare som är redo att jobba dygnet runt (obs, ej tomt skitsnack). Inga arbetsuppgifter är för tråkiga eller farliga! Mina lönekrav: ingenting, bortsett från lite grundläggande omvårdnad. Anlita mig och du är garanterad noll gnäll och fackligt tjafs, inte ens skitsnack bakom chefens rygg. Inga tvåtimmarsluncher, obstinata frågor, Wordfeud på toaletten, brödsmulor i tangentbordet eller privat Instagrammande på arbetstid.”

Denna jobbansökan kanske får det att vattnas i munnen på en och annan arbetsgivare. Om villkoren låter omänskliga kan det bero på att de är just det. Det handlar nämligen om robotar. Och nej, vi talar inte om en dålig science fiction-film utan om en verklighet som redan är här. I Kina har Foxconn, tillverkare av bland annat Ipads och känd för usla arbetsförhållanden, bestämt sig för att köpa upp till 1 miljon robotar och om några år öppna sin första helautomatiska fabrik. En av förklaringarna till att tillverkning nu flyttar från Asien tillbaka till USA är att låglönearbetarna redan konkurrerats ut. Om det ändå är maskiner som ska göra jobbet kan fabriken lika gärna stå på hemmaplan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons