Asienspaning 2014

2014 lovar att bli ett händelserikt år i Asien på många sätt. Men det är särskilt ett par länder och områden där det kan bli extra spännande.
SvD:s Asienkorrespondent Bertil Lintner listar fem viktiga frågor.

Publicerad
Annons

Efter över ett årtionde av politiska omvälvningar och naturkatastrofer har Indonesien blivit förvånansvärt lugnt. Men allt kan hända i detta jättelika örike men otaliga folkslag och politiska inriktningar. Än så länge tycks demokratin fungera i världens folkrikaste muslimska land. Men där finns också radikala islamister som bränner kristna kyrkor och vill införa en strängare religiös – och politisk – ordning. De är en liten minoritet, men en minoritet som då och då visat sig förmögen att utföra bestialiska terrordåd som bomberna på turistön Bali 2002 och 2005, då hundratals människor dödades.

Maktkamp, men på ett annat plan, blir det också i havet öster och söder om Kina, där flera länder gör anspråk på olika ögrupper. Japan rustar för att kunna stå emot ett allt starkare Kina. Där gäller konflikten, åtminstone om man får tro de officiella uttalandena, äganderätten till några obebodda öar. Men bakom rivaliteten finns hos kineserna bittra minnen från den tid då Kina var svagt och Japan starkt. Nu börjar det bli tvärtom – och en ny nationalism sveper över Kina där Japan är ”fienden”. I Sydkinesiska sjön gör Kina, Taiwan, Filippinerna, Vietnam, Malaysia och Brunei anspråk på samtliga eller några öar i den likaledes obebodda Spratly-arkipelagen, som egentligen bara består av karga kobbar men som har stor strategisk betydelse. Viktiga handelsleder, bland annat oljetransporter från Västasien till Kina, Japan och Sydkorea går genom den Sydkinesiska Sjön. Det kan också finnas rika olje- och gasfyndigheter där liksom i havet kring de öar som både Japan och Kina gör anspråk på längre norrut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons