Krisen har nått konsulterna

En ny undersökning visar att teknikföretagen minskat sitt användande av bemanningsföretag med drygt 40 procent. Även konsulter har drabbats och slaget har varit hårdast mot it- och teknikkonsulterna som jobbat mot industrin. Men för dem som inriktat sig mot energi eller infrastruktur är det fortfarande strålande tider.

Publicerad
Annons

En undersökning från bransch-organisationen Teknikföretagen visar att användandet av personal från bemanningsföretag som exempelvis Poolia och Man- power minskat med över 40 procent under 2008, från 5,5 procent till närmare 3 procent. I rapporten spås en minskad inhyrning av personal under 2009. Bemanningsföretag används framför allt av teknikföretagen för produktion medan tjänstemän som konsulter ofta tas in från ÅF eller Semcon. Teknikföretagen uppskattar att det hyrs in lika många konsulter på tjänstemannasidan som inom produktion. Och även de spår ett mörkt 2009.

– De följer naturligtvis varandra. Vi pratar mycket med företagen och vi bedömer att även användandet av konsulter minskat, men kanske inte lika mycket, säger Robert Tenselius, ekonom på Teknikföretagen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons