USA samtalar med Sverige om överlämning av Assange
USA undersöker möjligheterna att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad till landet, och för informella samtal med tjänstemän i Sverige, skriver brittiska Independent.
Men enligt utrikesminister Carl Bildt har några sådana samtal inte ägt rum.
Igår
häktades Julian Assange i London, och nu riskerar han att utlämnas till Sverige där han på sannolika skäl är misstänkt för bland annat våldtäkt.
Marianne Ny, den svenska åklagaren som leder utredningen mot Assange, sa igår att inga myndigheter eller andra länder försökt få insyn i utredningen, och att hon inte sett några tecken på att en komplott låg bakom anklagelserna mot Wikileaksprofilen.
Men under informella samtal ska tjänstemän i USA och Sverige ha diskuterat möjligheterna för ett utlämnande, skriver
Independent med hänvisning till källor inom diplomatvärlden.
I samtalen ska det ha framkommit att en utlämning till USA inte kan bli verklighet förrän Assange blivit formellt åtalad i USA, och inte heller förrän den juridiska processen i Sverige är avklarad.
Men enligt utrikesminister Carl Bildt har det inte förekommit några kontakter mellan Sverige och USA om möjlig utlämning av Julian Assange till USA.
– Svaret är nej, sade Bildt när han tillfrågades av nyhetsbyrån AFP i Belgrad, där han är på besök.
– Vi har ett oberoende rättsväsende som agerar självständigt i enlighet med lagen, och inte har kontakter med svenska politiska instanser, tillade han.
Justitiedepartementet i USA överväger att åtala Assange för spioneri på grund av publiceringen av hemligt underrättelsematerial och diplomatkorrespondens som gjorts på Wikileaks.
I domstolen i London igår sa Assange att han motsatte sig utlämning, och han har tidigare utryckt oro över att lämnas över till USA om han kommer tillbaka till Sverige.
och TT