Finland står inför tuffa utmaningar

Nokiakris och kris för skogsindustrin. Finland dras med svag ekonomisk utveckling, hög arbetslöshet och åldrande befolkning. Unga välutbildade vänder blicken mot andra länder för att hitta arbete. Politikerna har många brådskande frågor på sitt bord.

Sara L Bränström
Publicerad
Annons

Det är högt i tak. Ljuset strilar ned genom de höga fönstren. Väggarna är tapetserade med bilder av skyskrapor. I ett hörn står en Segway med en filmkamera monterad på styret. I en annan del av lokalen finns en miniatyrstad uppbyggd som modell. Nokia Network Labs står det vid entrén. Här demonstrerar det finska bolaget sina senaste innovationer.

Inredaren har ansträngt sig för att berätta att Nokia har framtiden för sig, något som starkt kontrasterar mot den allmänna bilden av bolaget. En bild som under flera år präglats av nedskärningar, avyttringar och dramatiska personalminskningar. I dag återstår bara en liten del av det som en gång var. Så sent som i våras blev affären med Microsoft, som köpte mobiltelefonerna för runt 50 miljarder kronor, klar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons