Fler historiska bluffar - läs om några av de mest utstuderade

Hitlers dagböcker som visade sig vara förfalskade är en av de senaste decenniernas mest utstuderade bluffar (läs mera om den via länken nedan till höger). Andra uppmärksammade lurendrejerier är den forntida Piltdownmänniskan och Sion vises protokoll. Läs om dem och flera andra bluffar här.

Publicerad
AP
Foto: AP
AP
Foto: AP
AP
Foto: AP
Annons

Nazisterna var inte ensamma om att vara besatta av pseudo-vetenskaplig raslära. Under de första decennierna av 1900-talet vurmade många vetenskapsmän, även här i Sverige, för rasteorier som vi i dag vet är helt felaktiga. I England gick man så långt att man uppfann en egen människoart – och det sägs att Sherlock Holmes ”pappa”, sir Arthur Conan Doyle

(bilden till vänster)
, låg bakom bluffen.

Denna udda evolutionsmyt tog sin början för omkring 100 år sedan, i ett grustag i närheten av godset Barkham i Piltdown i södra England. En dag när amatörgeologen Charles Dawson promenerade förbi några arbetare som jobbade intill vägen, sträckte de fram ett skallfragment som de hittat. Han blev genast intresserad. Tänk om detta kunde vara en bit skelett från den felande länken mellan apa och människa? I Tyskland och Frankrike hade delar av neandertalare hittats, men England hade än så länge inte haft något att komma med.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons