Pensioner göder nolltaxerarna

Statliga AP­fonder och privata pensionsjättar har investerat miljardbelopp i de riskkapitalbolag som tjänar pengar på svenska välfärdsföretag och samtidigt nolltaxerar i sina bolag. Sjätte AP-fonden välkomnar att reglerna ses över medan övriga inte har några synpunkter.

Olle Nygårds, Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Sammanlagt hade de svenska AP-fonderna vid årsskiftet satsat 54 miljarder kronor i olika riskkapitalbolagsfonder, visar SvD Näringslivs genomgång. De privata pensionsjättarna Skandia Liv och Länsförsäkringar har tillsammans investerat ytterligare 25 miljarder. Minst fem miljarder av dessa pengar har gått in riskkapitalbolag som investerat i företag inom svensk vård, skola och omsorg.

Andra AP-fonden har investerat drygt 1 miljard kronor och Sjätte AP-fonden en kvarts miljard i olika fonder som tillhör Nordic Capital, som tillsammans med ett annat riskkapitalbolag, Apax, bland annat äger vårdkoncernerna Capio och Unilabs. Genom ett avancerat skatteupplägg där man som ägare lånar ut pengar till hög ränta via utländska holdingbolag har Nordic Capital fått ned den bolagsskatt som Capio betalar till noll. Därmed minskar inbetalningarna till samma statskassa som i slut­ändan finansierar svensk sjukvård och skola.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons