Kan självmord smitta bland unga?

SÅRBARA. Var tionde ungdom som tagit sitt liv har påverkats av andra tonårssjälvmord. Här spelar medierna en stor roll. I Wales finns ett känt fall där rapporteringen bidrog till att självmorden tiodubblades. ­Efter ­artisten Kurt Cobains död förhindrade medierna i stället en ­befarad våg av ­efterföljare.

Agneta Lagercrantz
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Söndagen den 7 november i staden Sendai, Japan, går en 24-åring in på ett webbforum och meddelar att han tänker ta sitt liv i direktsändning. Inläggen som postas de närmast följande dygnen följer exakt samma mönster som vid det uppmärksammade fallet på Flashback i oktober: Några försöker tala honom tillrätta, andra uppmuntrar hans planer. Och de som tror att han bluffar föreslår till och med att han ska skynda på och bli klar, rapporterade brittiska The Telegraph några dagar efteråt.

Medan forumets deltagare diskuterar om det filmade självmordsförsöket är på riktigt stänger moderatorerna till slut diskussionslinjen och kopplar in polisen. När de lyckas lokalisera 24-åringens lägenhet vid åtta på morgonen den 9 november är det precis för sent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons