Cigarettbråk dilemma för WTO

En brännhet handelstvist landar i veckan på Världshandelsorganisationens bord. Sällan har WTO ställts inför en så knivig handelsfråga som ställer två hänsyn mot varandra: skydd av patenträtten och frihandeln mot ansvar att skydda folkhälsan.

Publicerad
Annons

Tvisten gäller Australiens beslut att införa omärkta cigarettpaket utan tillverkarens logotyp och försedda med skrämmande bilder av tobakens skadeverkningar. Paketen, där bara cigarettnamnet syns i mindre bokstäver, ska införas den första december. Alla cigarettpaket blir i fortsättningen olivgröna, den färg som enligt studier är minst lockande. Norge, Nya Zeeland och Uruguay vill följa Australiens exempel och även Sverige, Storbritannien och Indien studerar initiativet.

Tobaksbolagen är som väntat rasande över beslutet. Philip Morris, Imperial Tobacco och British American Tobacco har inför Australiens högsta domstol hävdat att marknadsföringslagen strider mot konstitutionen. Men i mitten av augusti avslogs deras klagomål. Tobaksjättarnas mardröm är att idén med omärkta cigarettpaket nu sprids över världen, och att tillväxtmarknader som Brasilien, Ryssland och Indonesien hakar på.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons