Medvedev kliver ut ur Putins skugga

Rysslands president Dmitrij Medvedev avskedade igår Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov. Det tuffa beslutet innebär att Medvedev kliver fram ur skuggan av sin företrädare Vladimir Putin och markerar sin egen profil. Han tar därmed ett viktigt steg mot att behålla sin titel vid nästa val i mars 2012.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

För att förstå den politiska betydelsen av att en rysk borgmästare får sparken måste vi se till bakgrunden: Den 74-årige Jurij Luzjkov har styrt Moskva med järnhand sedan 1992 och haft den ojämförligt största budgeten till förfogande av alla ryska regionala ledare. Moskva står för 24 procent av Rysslands BNP, budgeten är runt 230 miljarder kronor och inte ens Vladimir Putin kunde under sin tid som president vinna maktkampen mot Luzjkov.

För de högsta ryska makthavarna i Kreml har Luzjkov länge varit ”obekväm” eftersom han varit så stark. Luzjkov har berikat sin egen familj – hustrun Jelena Baturina är, enligt Forbes, god för 30 miljarder kronor och landets rikaste kvinna – och han har fört en egen politik som inte alltid överensstämt med den officiella linjen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons