ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Svensk studie spårar stress och sårbarhet

DEPRESSIONENS ORSAKER. Är du en av dem som riskerar att bli deprimerad någon gång i livet? Det kan man förstås aldrig veta med exakthet. Men på Karolinska institutet pågår just nu en stor studie med syftet att ta reda på vilka faktorer det är som ligger bakom en depression.

Anders Haag
Publicerad

Du som läser det här vet förmodligen hur det känns och är att förlora någon man älskar, att råka ut för ett stort misslyckande, att gå genom stora omställningar i livet. Vid sådana tillfällen har sorgen, ångesten och ilskan en tydlig orsak. Med tiden brukar de flesta återhämta sig. Livsaptiten börjar återvända och det blir möjligt att le igen utan ansträngning.

Men vissa tycks fastna i kris­reaktionen, bli absorberade av sin sorg. Tiden går och den svarta och tröga sinnesstämningen består och blir ett allvarligt hinder i livet. Det finns andra människor som alltid tycks vara nedtyngda, vad som än sker i deras liv. Och så finns det de som plötsligt insjuknar, åtminstone för omgivningen kommer depressionen som en blixt från klar himmel.

Laddar…