IMF varnar för bostadskrasch

På sin sajt varnar nu Internationella valutafonden (IMF) för kommande bostadskrascher. För sjunde kvartalet i rad stiger bostadspriserna globalt. Sverige är ett av riskländerna.

Publicerad
TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Sverige är ett av länderna med stora obalanser i bostadssektorn. Det framgår av statistik för en lång rad länder som IMF har publicerat på sin sajt. Syftet är att undvika finanskriser genom att i god tid fästa ländernas uppmärksamhet på risken för bostadsbubblor.

Medan länder som Norge, Frankrike och Finland 2013 hade sjunkande bostadspriser, fortsatte prisläget i Sverige att skruvas upp, + 3 procent. I länder som Storbritannien, USA och Schweiz var visserligen prisuppgångarna större, men i statistiken framstår Sverige ändå som ett av de sårbara länderna. Kvoten bostadspris/disponibel hushållsinkomst ligger i Sverige 18 procent över det historiska genomsnittet. IMF visar också att Sverige är ett av de länder i världen där bostadspriserna inte hänger samman med hyresmarknaden. Kvoten huspriser/hyra ligger på 33 procent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons