Gammalt krig kan ta fart igen

En dödad azerisk soldat kvar i armeniska händer, ett nytt säkerhetsavtal mellan Ryssland och Armenien och nya spänningar om planerade gasledningar. Tecknen är tydliga på att den frusna konflikten om Nagorno-Karabach kan snabbtina och bli en ny krutdurk.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

Det var många år sedan Nagorno-Karabach - en självständig republik i södra Kaukasien - stod i internationellt fokus. Kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien om regionen kostade tusentals liv och drev 100 000-tals människor på flykt. 1994 nåddes ett inofficiellt eldupphör och konflikten har sedan dess varit frusen. Men de senaste månaderna har temperaturen återigen höjts.

Skottlossning vid gränsen sker några gånger per år. Men i somras blev det hårdare än vanligt. En azerisk soldat, Mubariz Ibrahimov sköt ihjäl fyra armeniska soldater och dödades själv. Som vanligt beskyllde båda sidor varandra för att ha startat eldstriden. Sergeant Ibrahimov fick postumt utmärkelsen Nationens hjälte för sitt mod och hyllades stort i azerisk press. I Armenien kallades han av många för en mördare och hans kropp har därför ännu inte lämnats tillbaka. Religiösa ledare, med den ryske patriarken Kirill i spetsen, försöker nu lösa frågan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons