Ojämlikheten består i bolagen

Ynka 16 procent av medlemmarna i de största börsbolagens ledningar är kvinnor. Storbolag som Sandvik, Scania och Assa Abloy har inte en enda kvinna i ledningsgruppen. Banksektorn är en av de mest jämställda med undantag för Nordea, som nöjer sig med bara en kvinna i ledningen.

Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Arbetet med könsfördelningen i de svenska börsbolagens styrelserum rör sig i myrsteg. Men ofta kritiserats medierna för att de stirrar sig blinda på styrelserna. Och att det allt för sällan rapporteras om hur det ser ut i bolagens ledningar. Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser under förra våren uppgick till 19,4 procent. Iledningsgrupperna ser facit betydligt sämre ut. Det visar en genomgång av de 20 största börsbolagen som SvD Näringsliv gjort.

Av 217 personer i ledningspositioner är endast 35 kvinnor, det motsvarar 16 procent. Några av börsens tungviktare som verkstadskoncernen Sandvik, lastbilsjätten Scania, låstillverkaren Assa Abloy och tobaksjätten Swedish Match har inte en enda kvinna i sina ledningar. I banksektorn ser kvinnorepresentationen bättre ut. Swedbanks ledning består till hälften av kvinnor, medan SEB:s till en tredjedel utgörs av kvinnor. Sämst av storbankerna ser det ut hos delvis statligt ägda Nordea där 1 av 6 personer i ledande befattning är en kvinna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons