Recension

LucretiaUpplevelse på högsta nivå

Den vidunderliga utsikten döljs av tyg när Vattnäs konsertlada huserar sin första operaproduktion. Lucretia är en stark upplevelse på högsta musikaliska nivå även om regin ibland är aningen splittrad.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Blånande berg omger Vattnäs konsertlada, som har vidunderlig utsikt över Orsasjön genom fem stora fönster i fonden. Fast i kväll är den vackra vyn täckt av tygsjok, som utgör scenografin i konsertladans första operaproduktion. I det inre påminner detta musikens tempel rätt mycket om en missionskyrka, bara ovanligt elegant med ljusa träväggar och en fantastisk akustik.

Konsertladan är ett exempel på ovanligt målmedvetet kulturentreprenörskap från makarna Pers Anna Larsson och Göran Eliasson, som redan andra säsongen utvidgar sin verksamhet med regelrätta operaföreställningar med ett välvalt verk. Benjamin Brittens Lucretia (The rape of Lucretia) är en kammaropera för åtta sångare och tretton musiker, som hade premiär i Glyndebourne 1946, bara ett år efter krigsslutet. Det är starkt präglat av paret Benjamin Brittens och Peter Pears inte alltid så populära pacifism, vilken även innefattade librettisten Ronald Duncan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons