Porr för högutbildade - Våg av sexskildringar de senaste åren

Den franska konstkritikern Catherine Millet startade en trend för sju år sedan när hon i bokform berättar om några hundra av sina tusentals sexuella möten med män. I den våg av brutalt uppriktiga sexskildringar som följt på megaframgången förekommer sällan ömsinthet och ögonkontakt, skriver Fabian Kastner.

Publicerad
En våg av brutalt uppriktiga sexskildringar har kommit de senaste åren.

En våg av brutalt uppriktiga sexskildringar har kommit de senaste åren.

Annons

Samma sak sida upp och sida ned. Det är mulla, pulla, knulla och knopa, kukar, fittor och svängande ballar. Ändå är det ingen oanständig publikation jag sitter och bläddrar i, ingen Top Hat, ingen kvällstidningsbilaga, utan senaste numret av Lyrikvännen. Temat är sex, stämningen lätt fnittrig. Med blossande kinder plockar man ”de saftigaste bitarna ur köttets poesi”, från Leopold, Kellgren och Atterbom till Ann Smith och Lars Forsell.

I förordet frågar sig redaktörerna oroligt om de fått sex på hjärnan. Det är de i så fall knappast ensamma om. Ser man till statistiken på sökmotorer och webportaler är sexnoveller, sexbloggar och sex i största allmänhet det allra mest eftersökta i Sverige just nu. Det talas om en erotisk trend, ett fenomen som uppmärksammades på såväl höstens bokmässa i Göteborg som på textmässan i Stockholm för några veckor sedan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons