Jakt på äkta varor

I Dalarna mullrar ett matuppror, i bloggosfären jagar man E-nummer och på diskussionsforum debatteras tillsatser. Ilskan över bristen på riktiga råvaror pyr. Bästsäljande boken Den hemlige kocken blev startskottet för debatten. I uppföljaren – Äkta vara – ger Mats-Eric Nilsson råd till den vilsne konsumenten.

Malin Axelsson, Lars Pehrson
Publicerad
Annons

Allt började med en Magnum pistage på en badstrand 2002. En glass som visade sig ha fått sin färg från tillsatsämnen och spenat – inte från pistagenötter – vid en närmare titt på innehållsförteckningen.

Upptäckten fick Mats-Eric Nilsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet, att börja läsa innehållsförteckningar. Ju fler han läste, desto tydligare såg han att det var samma sorts tillsatser som återkom. Han, som aldrig tidigare sysslat med matfrågor, började söka information och upptäckte att den matdiskussion som pågick utomlands ännu inte hade nått Sverige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons