Unga med Asperger hamnar i kläm

Ungdomar som har Asperger syndrom riskerar att få dåligt stöd av samhället på grund av dåligt samarbete mellan myndigheter, enligt en granskning som länsstyrelsen i Stockholm har gjort.

Sveriges Nyheter
Publicerad
Annons

Länsstyrelsen har granskat Nacka, Norrtälje, Södertälje, Österåker samt stadsdelarna Hässelby-Vällingby och Maria-Gamla stan i Stockholm. Handläggare, chefer, vårdnadshavare och ungdomar mellan 15 och 18 år har intervjuats och svarat på enkäter. Slutsatsen är att det finns en stor risk att ungdomarna och deras familjer inte får tillräcklig hjälp eller att de får vänta för länge på den på grund av att de hamnar i kläm mellan förvaltningar och huvudmän.

– Den samverkan som förekommer är ofta initierad av handläggarna själva och grundas på personliga kontakter. Det är inte hållbart i längden. Det bör upprättas samarbetsavtal, rutiner och avtal som klargör vem som har ansvaret för samverkan kring den enskilde, ansvarets omfattning och hur samarbete ska ske, säger Margaretha Addén-Mårtensson vid länsstyrelsens socialavdelning i ett pressmeddelande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons