Analys

Olle Zachrison:Rollbytenas tidsålder

Olle Zachrison

Socialdemokraterna är inne i en mardrömslik tunnel av dålig pr. Men flera av partiets historiskt skickligaste kommunikatörer befinner sig på betryggande avstånd. De har fullt upp med att hjälpa Sveriges bankdirektörer att lösa sina små helveten. Att rollbytena mellan politik och näringsliv ökar signalerar en ny era.

Olle Zachrison
Uppdaterad
Publicerad
Annons

2010 kan sägas vara året för ett historiskt skifte. Då började två storheter på S – Socialdemokraterna och SEB – på allvar att byta attribut med varandra. I maj höll storbanken som vanligt sin årsstämma. Valet av plats fick de mest trogna aktieägarna att sätta förmiddagskaffet i halsen när kallelsen kom: Folkets hus på Norra Bantorget. På krypavstånd från LO-borgen och helig mark för den svenska arbetarrörelsen.

Framför de monumentala väggmålningarna av muskulösa rallare och demonstrationståg i Ådalen, stod SEB-chefen Annika Falkengren och petade i sig en laxbit medan hon småpratade med vithåriga investerare. Sedan gick hon in och berömde bankens räntenetton och marginaler. Så långt, inget konstigt i det nya gränsöverskridande Sverige. Få höjer ju längre ett ögonbryn när statsminister Fredrik Reinfeldt prisar Tage Erlander eller finansminister Anders Borg tycker att det är ”häftigt att betala skatt”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons