Globala risker på agendan i Davos

Klimatfrågan, krishantering och det bristande förtroendet för politiker. Ingen fråga är för stor när toppmötenas toppmöte på onsdag drar igång i Davos. På fem dagar ska presidenter och näringslivstoppar försöka rädda världen. Sannolikheten är stor att de misslyckas. Igen.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

De har gjort det 40 gånger förut. Träffats i den schweiziska alporten Davos, som under några dagar i slutet av januari förvandlas till världens mäktigaste mötesplats. Seminarier, föreläsningar och möten avlöser varandra, alltid under någon mer eller mindre fluffig paroll. I år är mottot för World Economic Forum ”Gemensamma normer för en ny verklighet”, eftersom världens ledare oroas av ett minskat förtroende för politiker och en förlorad framtidstro – åtminstone om man ska tro arrangörerna.

Att vara i Davos är som befinna sig mitt i ett Vem är Vem över vår tids mäktigaste personer. På ena sidan en småpratandes Bill Clinton, en bit bort står Bill Gates, och plötsligt glider Afghanistans president, Hamid Karzai, förbi. Det är som ett Almedalen i alpmiljö, men med internationella högdjur istället för svenska riksdagsledamöter i kortbyxor. Allt kretsar kring Davos allra heligaste, kongresscentret där toppmötet hålls, och några hotell på gatorna runt omkring.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons