ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

De konkurrerade om priset

Under åren 1901–2014 har 567 personer fått Nobelpris. Av dem var 47 kvinnor. Kanske kan 2015 års Nobelpris i kemi innebära ett myrsteg mot jämnare fördelning. I dag klockan 11.45 får vi veta. Bläddra för att se några favoriter till kemipriset, en av dem har stark Sverigekoppling.

Björn Dickson
Uppdaterad
Publicerad

Emanuelle Charpentier och Jennifer Doudna ligger bra till för ett delat kemipris. De har utvecklat en sorts genetisk sax, benämnd Crispr-Cas9, som man kan använda för att klippa och klistra i arvsmassan. Deras forskning är av stor vikt i kampen mot många svåra sjukdomar, till exempel lever- och blodsjukdomar och cystisk fibros. Metoden kan kanske också användas i arbetet för att ta fram ett vaccin mot hiv.
Emanuelle Charpentier är fransyska och har studerat vid Pierre och Marie Curie-universitetet i Paris. Sedan 2008 är hon gästprofessor i bakteriologi vid Umeå universitet.

Jennifer Doudna kommer ursprungligen från Hawaii och forskar i dag på University of California i Berkeley. Emanuelle Charpentier och strukturbiologen Jennifer Doudna möttes på en forskarkonferens och kom överens om att samarbeta för att utveckla den genetiska saxen. Senare har det förekommit rykten om osämja mellan de två, något som båda har tillbakavisat. Det kan styrkas av att de har sökt patent på sin metod tillsammans.

Laddar…
Mer från Startsidan