Odessas judar redo att fly

Allt fler judar lämnar Ukraina, konstaterar en judisk församlingsledare i Odessa. När myndigheterna försvagas brukar judarna vara de första att råka illa ut. Odessas judiska församling har en evakueringsplan klar.

Publicerad
Annons

– För några veckor sedan målade någon en svastika på vår synagoga. Vi avlägsnade den omedelbart. Men vi gick inte ut offentligt, det hade troligen gjort saken värre, säger Refael Kruskal.

Han leder den ortodoxa judiska församlingen i Odessa, en stad med en lång och stolt judisk historia. När rumänska trupper intog staden 1941 så gott som utplånades Odessas judiska samfund. Efter Sovjetunionens fall minskade de kvarvarande Odessajudarnas antal ytterligare då tusentals flyttade till Israel. Därefter har det judiska samfundet än en gång börjat blomstra, med tre församlingar och flera synagogor. Det exakta antalet judar i Odessa är inte känt, men enligt Kruskal handlar det troligen om minst 40 000 personer. Församlingen har eget barnhem, daghem och skola och ger ut en tidning på ryska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons