Uppgifter till SvD: Amerikanskt spaningsflyg bakom kränkning

Det var ett amerikanskt signalspaningsflygplan som kränkte svenskt luftrum den 18 juli, enligt uppgifter till SvD. Planet ska ha jagats över Östersjön av ryskt flyg och därefter vikt av mot Sverige. Varken UD eller Försvarsmakten vill bekräfta eller dementera uppgifterna.

Mattias Mächs, Olle Zachrison
Publicerad
Annons

På onsdagen skrev SvD att svenskt luftrum kränktes den 18 juli i år. Av ett hemligstämplat dokument från Försvarsmakten framgår att ett flygplan tillhörande en utländsk stat befann sig totalt 14 minuter i svenskt luftrum. Planet flög tvärs över Gotland och vek sedan av söderut och korsade då luftrummet utanför Öland.

Enligt Försvarsmakten hade man koll på planet under drygt en och en halv timme då det befann sig över Östersjön. När det plötsligt vek av mot Gotland och begärde passage nekades tillträde till svenskt luftrum. Planet hann trots detta flyga totalt 21 mil i svenskt luftrum innan det vek av söderut. Besättningen ska till slut ha övertygats av flygledningen om att de inte hade tillträdestillstånd, enligt Försvarsmakten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons