Sverige måste ha världsrekord i grenen oligopol

Publicerad
Annons

Upp till kamp emot oligopolen, sista striden är här! På en marknad där endast ett fåtal företag säljer sina produkter hålls priserna uppe med hjälp av ett slags gravitation.
Sverige måste inneha världsrekordet i grenen oligopol; banker, försäkringsbolag, bensinbolag, elleverantörer, livsmedelsgrossister, för att nämna några.
Resultatet överraskar inte: svenska konsumenter får betala mer än de borde för sina varor, 20 procent mer än genomsnittet för EU, i avsaknad av sund och normal konkurrens.
Utöver det faktum att Sverige är ett ovanligt dyrt land att leva i, konstaterar Konkurrensverket i en färsk rapport att priserna i landets regioner dessutom varierar kraftigt. Hur kan det vara så? Något entydigt svar finns inte att tillgå. Men det lutar åt, just det, ett ovanligt uselt konkurrensklimat. Nyetablerade och tydligt lågprisprofilerade företag pressar priserna starkast, enligt verket. Gynna dem - då blir det billigare att handla framöver. För mesarna på Konkurrensverket och Konsumentverket samt i regeringen tycker uppenbarligen att vi ska betala mycket mer än våra unionsbröder- och systrar i Europa.

Annons

Flytträtt av pensionspengar måste införas fortast möjligt. Om det sker på frivillig basis eller om politikerna lagstiftar är av underordnad betydelse: den som inte är nöjd med förvaltningen av sitt surt intjänade pensionskapital ska självfallet kunna byta förvaltare när den så önskar.
Skandias beslut om att sälja kapitalförvaltningen till Den norske bank ställer åter frågan om flytträtt i fokus. Många kunder har säkerligen valt just Skandia Liv för att de hoppats på professionell och aktiv förvaltning av pengarna. Den norske banks regi behöver inte nödvändigtvis vara sämre, men det var säkert inte vad pensionsspararna hade tänkt sig från början. Och vem vet, Den norske bank kanske säljer kapitalförvaltningen vidare till någon annan bank så småningom för att göra sig en hacka, och sedan kan pensionsslantarna åka flipperkula mellan banker och försäkringsbolag i det oändliga - utan att den som äger pengarna har någonting att säga till om. Heder åt Handelsbanken som går i bräschen för införandet av flytträtt.
Vart tar huspriserna vägen 2002? Bästa att det säkra före det osäkra, tycks bedömare resonera, och säger för säkerhets skull att det är osäkert. Enligt Statistiska centralbyråns senaste småhusbarometer fortsätter dock prisnedgången, även om det är för tidigt att tala om en trend.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons