Framtiden osäker för den antroposofiska medicinen

KOMPLEMENT. Vidarkliniken i Järna väntar på ­besked. Vid årsskiftet går dispensen ut för att använda antroposofiska läkemedel vid ­sidan av de vanliga. Läkaren och styrelse­ledamoten ­Ursula Flatters tar dock väntan med ro och är övertygad om att det antroposofiska ­alternativet alltid kommer att finna

Maria Carling
Publicerad
Annons

Små snöflingor yr i det vintriga släpljuset när vi anländer till Vidarkliniken i Ytterjärna. I ett ­litet kluster av hus i annorlunda former finns antroposofernas sjukhus. Arkitekturen är tänkt att vara en del i tillfrisknandet. Korridorerna är aldrig raka och väggarna varierar i varmgult, gammelrosa och lindblomsgrönt. Här och där finns en fönsternisch där patienterna kan sitta och blicka ut över ­åkrar och ängar. Dagrummet har en öppen spis som sprakar hemtrevligt. Utanför matsalen finns jordkällaren, mitt emot ligger bondgården som förser kliniken med ekologiska mejeriprodukter. Andra delar av huset går i syrenlila och duvblått. Lampskärmarna är mestadels i tyg, lysrör är bannlysta.

På Vidarkliniken integreras skolmedicin med antroposofisk medi­cin som oftast är baserad på växter och mineraler. Anhängarna till den antroposofiska läkekons­ten är många, kritikerna som ifrågasätter medicinernas verkan ­likaså. Den genomtänkta miljön imponerar dock på de flesta – bland annat de 2000 läkare, sjuksköterskor och andra från den vanliga vården som varje år kommer på (betalda) studiebesök.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons