ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Libaneser andas ut efter avtal

Libanons rivaliserande politiker har nått en kompromiss. Uppgörelsen i Qatar ledde till firande på Beiruts gator. Men någon mer än emiren av Qatar tros ha dragit i trådarna. Källor i Beirut kopplar uppgörelsen om Libanon till de nya fredssamtalen mellan Syrien och Israel.

Bitte Hammargren
Publicerad

I går lyckades Libanons rivali­serade politiker äntligen föda fram en kompromiss – och det efter att emiren av Qatar agerat barnmorska. Kompromissen i Doha är ett nyfött foster som förlösts med hjälp av en politisk sugklocka, och det är inte säkert att denna bräckliga baby kommer att leva så länge. Men många libaneser andades igår ut och lyckönskade sig själva över att deras mardröm tycks vara över för den här gången.

Kompromissen innebär att ­Libanon – ett land som varit utan statschef sedan den 24 november – på söndag ska få se arméchefen Michel Suleiman installerad som ny president. Dessutom ska val­lagen modifieras så att det blir mindre valdistrikt samtidigt som den Hizbollahledda oppositionen får vetomakt i en ny samlings­regering.

Laddar…