Historiska första bilden togs 1826
Ett av 1800-talets största tekniska fenomen var kameran. Här listar SvD sju fascinerande foton från ett århundrade som i dag känns väldigt avlägset. Vi avslutar med fokus på Stockholm och de allra första panoramabilderna.
Första fotot Trots sin suddighet är den här bilden häftig. Det är nämligen historiens äldsta bevarade fotografi taget med en kamera. Bilden togs av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce 1826. Det föreställde utsikten från hans arbetsrum i huset nära Chalon-sur-Saone. Kameran hade tillverkats av en man vid namn Charles Chevalier i Paris. Exponeringstiden var 8 timmar. Nästa 1800-talsbild har en helt annan karaktär.
Så levde New Yorks ”andra halva” En dansk emigrant vid namn Jacob Riis kom till USA 1870. Han blev journalist på en New York-tidning och fick då ögonen för slummen på Lower East Side på Manhattan. En upprörd Riis bestämde sig för att dokumentera slummen. Här ser ni en av hans många starka bilder. Tack vare den nya tyska uppfinningen fotoblixten kunde han fotografera i de mörka rummen i bostäderna. Aldrig tidigare hade liknande bilder av New Yorks misär visats upp. 1890 gav han ut boken ”How the other half lives”. Riis fotodokumentation hade betydelse för bostadsdebatten i New York och en reform genomfördes 1901. President Theodore Roosevelt som blev vän med Riis omnämnde honom som ”the most useful citizen of New York”. Även nästa bild är från New York, men har en helt annan karaktär...