Eljättar gör enorma vinster

Eljättarnas vinster är långt mycket större per anställd än den som deras storkunder kan uppvisa. Det visar en analys som E24:s börskrönikör Torbjörn Isacson har gjort och som i morse redovisades i SvD Näringsliv.

SvD
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den statliga giganten Vattenfall gjorde i fjol ett rörelseresultat efter avskrivningar på drygt 16,7 miljarder kronor i Norden, där bolaget har 5 250 anställda. Det ger ett rörelseresultat på 3,2 miljoner kronor per anställd.

Den tyska börsjätten Eon har ännu inte redovisat siffrorna för helåret 2010, men bilden är likartad. Eon Sverige, med 5700 anställda, redovisade ett rörelseresultat på 7,9 miljarder kronor efter avskrivningar för 2009. Fjolåret var ännu starkare, de första nio månaderna ökade Eons resultat i Norden med 35 procent i lokal valuta. Och det sista kvartalet innebar nya toppnoteringar för elpriserna i det kylslagna Sverige. Om Eon fortsatte förbättra resultatet i samma takt som de första nio månaderna ger det ett rörelseresultat på 1,9 miljoner kronor per anställd under fjolåret, skriver Torbjörn Isacson.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons