Den enes terrorist är den andres frihetskämpe

Assata Shakur
Assata Shakur Foto: AP

FBI erbjuder en miljon dollar för information som kan leda till hennes gripande. Men är Assata Shakur, kommunist och tidigare medlem i Svarta Pantrarna, verkligen skyldig till polismordet som den amerikanska rättsapparaten anser att hon begått? Sam Sundberg har läst Shakurs högst relevanta självbiografi.

Sam Sundberg
Publicerad
Annons

Assata Shakur är en av världens farligaste terrorister. I alla fall om man ska tro FBI, som för två år sedan satte henne på listan över organisationens tio mest efterlysta terrorister. Där hamnade hon 34 år efter att hon rymt från amerikanskt fängelse och 40 år efter mordet hon dömts för, på en polis i New Jersey. Samtidigt har miljontals människor runt om i världen en annan bild av Assata Shakur. För dem är den tidigare medlemmen i Svarta Pantrarna och Black Liberation Army en symbol för hur strukturell och institutionaliserad rasism förtrycker svarta.

Självbiografin publicerades första gången 1987, men när den nu kommer i svensk översättning, med ett svenskt förord av Nathan Hamelberg och Shakurs dikter i tolkning av Athena Farrokhzad och Leandro Schclarek Mulinari, känns den fortfarande högst relevant. Shakur beskriver sin upplevelse av ett korrupt rättssystem, där hon och många av hennes medaktivister blev offer för FBI:s kontraterrorismprogram Cointelpro, som framför allt riktade sig mot medborgarrättsrörelser och politiska aktivister under 50-, 60- och 70-talen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons