Rum för ord och rosor

Han gör installationer och idéträdgårdar, skriver pjäser och diktböcker och en och annan roman. Därutöver går Henrik Valentin till historien som mannen som uppfann verbet trädgårdera.

Agneta Ullenius
Publicerad
Annons

Mellan böcker och pjäser och inemellan plantering och ogräsrensning välkomnar Henrik Valentin gärna busslaster med trädgårdsturister hemma i Vitaby på Österlen. Då brukar han inleda med en dikt om rosor. Som kanske begrundar det faktum att en man med hår på ryggen både kan hugga ved, fickparkera och rensa avlopp – samt älska rosor.

Det är nämligen mycket rosor i den trädgård som Henrik delar med sin livskamrat Carl Erik Blomberg. Men det är ingen rosenträdgård, understryker de med bestämdhet. Fast jag tillåter mig att tvivla efter att ha räknat till 35 till 40 olika sorter på 1 400 kvadratmeter. Den ena ljuvligare än den andra. Mest magnifik är den ljuvt rosa Austinrosen ’Constance Spry’ som under sin intensiva blomningstid konkurrerar ut allt i sin omgivning. När hon lämnar scenen tar den lite skabr­öst tuggummiskära klätterrosen ’American Pillar’ över. Och ’Venusta Pendula’ försöker ständigt utkonkurrera alla andra rosor genom att formligen slänga sig upp i en gammal död gran med en blomkaskad så riklig att den nästan döljer sitt eget bladverk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons