Dunker-bunkern blir Sundets nya landmärke

Publicerad
Annons

Helsingborg Den 27 april invigs Dunkers kulturhus som blir allaktivitetshus och mötesplats för de sköna konsterna inklusive kulturarvet, inte långt från den plats där en gång begreppet allrum myntades på sommarutställningen H55 för fyrtiosju år sedan.
Till huset flyttar stora delar av Helsingborgs ungdomsverksamhet med musikutbildning som ett nav.
Denna Dunker-bunker, som den kallas i lokal folkmun, vinner sakta invånarnas gillande - inte minst nu när arbetspresenningarna avlägsnats.
Genom den glasade entrén får man vattenkontakt samtidigt som rummet vid Sundstorget får ett nytt transparent konstverk av Mikael Pauli.
Kulturhuset är Gummifabriksdisponenten Henry Dunkers gåva till helsingborgarna och alla andra som säkert kommer att dras som flugor till denna sockerbitsbyggnad, mellan centrumstråket och småbåtshamnen i Norra hamnen.

Dunker som avled 1962 donerade hela sin och hustrun Gerdas förmögenhet till staden för att främja kulturlivet. Hittills har avkastningen räckt till att bekosta byggandet av stadsteatern, grafiska museet och kulturmagasinet.
Kulturhuset är ritat av den danske arkitekten Kim Utzon som vann arkitekttävlingen 1997 och här finns ett omisskännligt släktskap med det vita möbelhuset för Paustian i Nordhavnen på Köpenhamnssidan som han ritade tillsammans med sin far Jørn Utzon för drygt femton år sedan.
Sonen Utzon utvecklar konsekvent det modernistiska arvet från fadern i både plan- och detaljlösningar. Som till exempel att den nya konsertsalen får en minutiöst genomarbetad akustik. Ribban är lagd på samma ambitiösa höjd som i faderns verk Sydneyoperan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons