Aktivisterna: Vi ska stoppa hela gruvboomen!

Aktivister med mål att stoppa gruvor i hela norra Sverige blockerar sedan ett par timmar tillbaka arbetet vid bolaget Beowulf Minings gruvprojekt i Kallak utanför Jokkmokk. – Vi tänker inte använda våld, men om polisen plockar bort oss står det många fler aktivister på kö, säger Elizabeth Johansson, en av ledarna till protesten som just har hämtat in fler aktivister till platsen.

Anna K Eriksson
Publicerad
Annons

Polisen har enligt TT precis börjat agera mot de aktivister som protesterar vid Beowulf Minings järnmalmsfyndighet i Kallak fyra mil nordväst om Jokkmokk i Norrbotten. Aktivisternas ledare, Elizabeth Johansson svarar i telefon vid 14-tiden och berättar för SvD Näringsliv att hon precis hämtat fler aktivister från stan. Hon är ordförande i Urbergsgruppen Jokkmokk, som tillsammans med det fria nätverket Inga gruvor i Jokkmokk sköter arbetet kring protesterna. Enligt henne är många på väg för att blockera grävmaskinernas arbete.

– De tänker göra Jokkmokk till ett nytt Malmfälten, det är vansinne! Nu går vi och väntar, och piketpolisen är på väg.Vi sitter på grävskopan och blockerar arbetet. Och det kommer fler aktivister så de kan plocka bort oss för det kommer ändå fler, säger hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons