”Mina föräldrar sa till mig att tiga”

”Jag skrev som tonåring. Men sen kom alla de där maskerna och ett slags inre revanschism. Fast jag har alltid skrivit poesi och läst mycket, det var väl som ett slags höghöjdsträning för att skriva den här boken", säger Thom Lundberg om debutromanen ”För vad sorg och smärta".
”Jag skrev som tonåring. Men sen kom alla de där maskerna och ett slags inre revanschism. Fast jag har alltid skrivit poesi och läst mycket, det var väl som ett slags höghöjdsträning för att skriva den här boken", säger Thom Lundberg om debutromanen ”För vad sorg och smärta". Foto: Staffan Löwstedt

Var stolt över ditt ursprung, men avslöja det inte. Det fick Thom Lundberg höra som barn. Han teg tills han bröt samman. Nu har han skrivit en roman om det han inte fick tala om.

Publicerad
Thom Lundbergs favoritförfattare är Harry Martinson, August Strindberg, Selma Lagerlöf, Tomas Tranströmer och Ann Jäderlund.

Thom Lundbergs favoritförfattare är Harry Martinson, August Strindberg, Selma Lagerlöf, Tomas Tranströmer och Ann Jäderlund.

Foto: Staffan Löwstedt
Annons

Thom Lundbergs debutroman borde ha getts ut för längesedan. För över ett halvt sekel sedan. Det tycker inte minst författaren själv.

– De svenska arbetarförfattarna hade som ambition att skriva in de perifera människorna i litteraturen. Alla skulle få vara med i berättelserna om människan. Men resandefolket blev inte inskrivet, konstaterar han när vi ses på hans förlag, Albert Bonniers, på Sveavägen i Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons